Standard sibirskog haskija

FCI standard 270 - 24.1.2000.
SIBIRSKI HASKI
Siberian Husky
Zemlja porijekla:
SAD
Upotreba: Pas za vuču saonica

FCI klasifikacija:
Grupa 5 - Špicevi i psi primitivnog tipa
Sekcija 1 - Nordijski psi za vuču saonica - bez radnog ispita

OPĆI IZGLED: Srednje velik radni pas, koji brzo i lagano trči, kreće se slobodno i elegantno. Umjereno kompaktno i dobro odlakano tijelo, uspravne uši i čupav rep upućuju na njegovo nordijsko porijeklo. Karakterističan hod je glatko kretanje, naizgled bez napora. Svoju originalnu zadaću zaprežnog psa vrlo učinkovito izvršava, može prevesti laganiji teret umjerenom brzinom na vrlo velike udaljenosti. Proporcije tijela i oblik odražavaju ravnotežu između snage, brzine i izdržljivosti. Mužjaci djeluju impozantno, ali nikako grubo, ženke su ženstvene, no njihov kostur nije slab. U ispravnoj kondiciji, s dobro razvijenim, čvrstim mišićjem, haski ne smije biti pretežak.

VAŽNE PROPORCIJE: Gledano sa strane, dužina tijela od vrha lopatice do krajnje točke sapi je nešto duža od visine tijela na vrhu grebena. Razmak između vrha nosa do stopa jednak je razmaku izmedu stopa i potiljnog izbočenja.

PONAŠANJE I TEMPRAMENT: Po temperamentu haski je druželjubiv i nježan, ali isto tako i pozoran i otvorene naravi. Ne izražava posesivnost psa čuvara, niti je pretjerano sumnjičav prema nepoznatima, a nije ni agresivan prema drugim psima. Određen stupanj suzdržanosti i dostojanstva može se očekivati kod odraslog psa. Njegova intelegencija, sposobnost učenja i voljna dispozicija čine ga vrlo ugodnim psom za pratnju i dobrim radnim psom.

GLAVA:

LUBANJSKI DIO
Lubanja - Srednje veličine, proporcionalna prema tijelu, blago zaobljena na vrhu, sužava se od svojeg najšireg dijela prema očima.
Stop - Dobro naznačen.

PREDIO LICA
Nos - Crne boje u pasa sive boje, boje paleža ili crne boje, te boje jetre u pasa bakrene boje; može biti boje mesa u pasa čisto bijele boje. Prihvatljiv je nos posut ružičastim točkicama (tzv.«zimski» ili «snježni» nos).
Njuška - Srednje dužine i širine, postepeno se sužava prema nosu, vrh njuške nije šiljast niti ravno odrezan. Nosni hrbat je ravan od stopa do vrha.
Usnice - Dobro pigmentirane i čvrsto priljubljene.
Zubalo/Zubi - Zatvara se u škarasti zagriz.
Oči - Bademastog oblika, međusobno na umjerenom razmaku, postavljene blago koso. Oči mogu biti smeđe ili plave boje; svako oko druge boje ili raznobojno oko je prihvatljivo.
Izraz - Oštar, ali prijateijski, zainteresiran, čak i «vragolast».
Uši - Srednje veličine, trokutastog oblika, čvrsto i visoko usađene na glavi. Debele uške, dobro odlakane, blago povijene sa stražnje strane, čvrsto uspravljene, s blago zaobljenim vrhovima uperenim prema naprijed.

VRAT: Srednje dužine, povijen, nošen ponosno, uspravljen kada je pas u stavu. Kad se kreće kasom vrat se pruža tako da je glava nošena blago prema naprijed.

TIJELO:
Leđa - Ravna i snažna, ravne gornje linije od grebena do sapi. Srednje dužine, ne djeluju zdepasto, ali nisu niti opuštena zbog pretjerane dužine.
Slabine - Gipke i suhe, uže od prsnog koša, s blago uvučenom trbušnom linijom
Sapi - Koso se spuštaju od kralježnice pod kutom, ali nikako strmo kako ne bi ograničavale potisak stražnjih nogu.
Prsa - Duboka i snažna, ali ne preširoka; najniža točka se nalazi odmah iza lakta s kojim je u istoj razini. Rebra su dobro zaobljena uz kralježnicu, ali više spljoštena postranice kako ne bi sputavala slobodu akcije.

REP: Bogato odlakan četkast rep, poput lisičijeg, usađen je upravo ispod leđne linije, i obično je nošen iznad leđa u elegantnom luku. Kad je podignut ne zavija se prema nijednoj strani tijela, niti smije biti položen uz leđa. Kad je pas u mirovanju rep je u prirodnom opuštenom položaju, ovješen u produžetku linije sapi. Dlaka po repu je srednje dužine i otprilike jednako dugačka pri vrhu, po stranama i pri dnu, pa djeluje kao okrugla četka.

UDOVI:
PREDNJI UDOVI

U stavu i gledano od naprijed noge su umjereno razmaknute, paralelne i ravne. Kosti su snažne, ali ne teške. Dužina noge od lakta do tla iznosi nešto više nego što je dužina od lakta do vrha grebena. Čaporke na prednjim nogama smije se ukloniti.
Plećka i nadlaktica - Lopatica je dobro položena prema leđma. Nadlaktica je koso položena prema natrag između točke plećke i lakta i nikako nije okomita prema tlu. Mišići i ligamenti koji drže plećku uz prsni koš su čvrsti i dobro razvijeni.
Laktovi - Prilegnuti uz tijelo, nisu izbočeni niti se ne uvrću.
Zglob došaplja - Snažan, elastičan
Došaplje - Gledano sa strane došaplja su blago kosa

STRAŽNJI UDOVI
U stavu i gledano odostraga stražnje noge su umjereno razmaknute i paralelne. Čaporci se uklanjaju.
Bedro - Mišićavo i snažno.
Koljeno - Dobro povijeno.
Skočni zglob - Izražen i nisko postavljen

ŠAPE: Ovalnog oblika, ali ne izdužene. Šape su srednje veličine, kompaktne i dobro odlakane između prstiju i jastučića. Jastučići su čvrsti i debeli. Šape se ne uvrću niti izvrću kad je pas u prirodnom položaju.

HOD I KRETANJE:
Karakteristično kretanje haskija je glatko i naizgled bez napora. Brz je i laganog koraka, pa se u izložbenom ringu treba izlagati s opuštenom uzicom i srednje brzim kasom, kako bi pokazao dobar iskorak prednjih nogu i potisak stražnjih nogu. Gledan od naprijed prema odostraga kad se lagano kreće ne pokazuje single-tracking (približavanje donjih dijelova nogu središnjoj osi tijela), ali kako se brzina povećava noge se postepeno pod kutom približavaju, sve dok tabani ne počnu ulaziti u liniju koja je direktno ispod srednje dužinske linije tijela. Prednje i stražnje noge se pokreću prema naprijed, a niti laktovi niti zglobovi došaplja se ne izbacuju niti ugibaju prema unutra. Obe stražnje noge kreću se svaka tragom istostrane prednje. Dok pas trči gornja linija ostaje čvrsta i ravna.

DLAKA

Dlaka je dvostruka i srednje dužine, daje dojam obilne odlakanosti, all nije tako dugačka da ometa čist obris linje tijela psa. Poddlaka je mekana i gusta te dovoljne dužine da pridržava vanjsku dlaku. Vanjska zaštitna dlaka je ravna i leži donekle glatko uz tijelo, nije nikad oštra i ne strši od tijela. U periodu linjanja prirodno je da kod psa nema poddlake. Dozvoljeno je uređivanje brkova i dlake između prstiju i oko šape kako bi pas djelovao urednije. Oblikovanje dlake na bilo kojem drugom dijelu tijela ne prihvaća se i treba se oštro kažnjavati.

BOJA
Sve boje od crne do čisto bijele su dozvoljene. Uobičajene su različite oznake boje po glavi, uključujući i mnoge vrlo efektne uzorke koji se ne nalaze kod drugih pasmina.

VELIČINA I TEŽINA

Visina u grebenu: mužjaci 53.5-60 cm, ženke 50.5 - 56 cm. Težina mužjaka od 20.5 do 28 kg, ženke 15.5 do 23 kg. Težina treba biti u skladu s veličinom psa. Gore navedene mjere predstavljaju krajnosti u visini i težini, od kojih nijedna nije poželjnija. Prejaki kostur ili pretjeranu težinu treba kažnjavati.

ZAKLJUČAK:

Najvažnije karakteristike sibirskog haskija su umjerena veličina, umjereno jake kosti, izbalansirane proporcije tijela, lakoća i sloboda u kretanju, ispravna dlaka, lijepa glava i uši, korektan rep i dobra narav. Bilo koje naznake previše snažnih kostiju, pretjerane težine, sputanog ilii nespretnog kretanja, te dugačku i grubu dlaku treba kažnjavati. Sibirski haski nikad ne djeluje teško niti nezgapno da liči na životinju koja vuče, a nije ni toliko lagan i krhak da djeluje kao sprinter. U oba spola treba djelovati sposobno i izdržljivo.

GREŠKE
Svako odstupanje od gore navedenih osobina pasmine smatra se greškom, a njezina veličina se procjenjuje ovisno o stupnju izraženosti.
Lubanja - Glava nezgrapna ili teška; glava presitno oblikovana.
Stop - Nedovoljno izražen.
Njuška - Preuska ili pregruba; prekratka ili predugačka.
Zubalo/Zubi - Bilo koji drugi zagriz osim škarastog.
Oči Previše koso nasađene, preblizu postavljene.
Uši - Predugačke u odnosu na veličinu glave; preširoko razmaknute; nedovoljno čvrsto uspravljene.
Vrat - Prekratak i predebeo; predugačak
Leđa -Slaba ili mekana leđa; šaranasta leđa;kosa leđna linija
Prsa - Preširoka, «bačvasta prsa», rebra previše plosnata ili slabo razvijena.
Rep - Prelomljen ili čvrsto zavijen rep; rep kao perjanica; prenisko ili previsoko nasađen.
Ramena – Ravne plećke, slabe plećke.
Prednji udovi - Slaba došaplja (mekana); prejake kosti; preusko ili/preširoko postavljena gledano odnaprijed; izbočeni laktovi.
Stražnji udovi - Otvoreni kutevi koljena, kraviji stav; preuzak ili preširok stav odostraga.
Šape - Mekane ili raširenih prstiju: prevelike i nezgrapne; premalene ili slabe: izvrnute ili uvmute.
Hod/Kretanje - Kratak korak, poskakivanje ili isprekidano koračanje, teturanje ili valjanje u hodu ; križanje nogu ili kretanje u stranu.
Dlaka – dugačka, gruba ili čupava, kvaliteta dlake preoštra ili previše svilenkasta; podrezivanje (trimanje) dlake, osim dozvoljenog

ELIMINIRAJUĆE GREŠKE:
Visina u mužjaka preko 60 cm, a u ženki preko 56 cm. Psi agresivne naravni ili prestidljivi. Muški psi moraju imati oba testisa spuštena u skrotum.